Kursy dla pasjonatow i amatorow podzielona na kurs I i drugiego stopnia
Program warsztatów sushi I stopnia:
-
Wprowadzenie:
- Specyfika kuchni japońskiej.
- Porównanie do innych kuchni wschodnich.
- Zasady japońskiej sztuki kulinarnej.
-
Historia powstania sushi.
-
Surowce:
- Dokładne omówienie składników, w tym lokalnych zamienników:
- Ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd.
-
Przygotowanie surowców:
- Sprawianie i krojenie ryb i owoców morza.
- Krojenie warzyw.
-
Przygotowanie składników przetworzonych:
- Gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu.
- Smażenie omletu tamago.
-
Pokaz przygotowywania sushi:
- Nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirashi.
-
Trening uczestników:
- Samodzielne przygotowanie poszczególnych form sushi.
-
Komponowanie zestawów sushi.
-
Dobre maniery przy japońskim stole.
-
Degustacja.
Program warsztatów robienia sushi II stopnia:
-
Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej.
-
Surowce – rodzaje i przygotowanie:
- Mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago.
- Ikry: ikura, tobiko, masago.
- Tofu smażone: aburaage, inari.
- Sosy: unagi kabayaki, teriyaki.
-
Przygotowanie półproduktów:
- Soboro, ajitsuke kanpyo, ajitsuke shitake, tempura.
-
Ćwiczenia:
- Gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura, shake yaki, paradiso).
-
Planowanie kompozycji wizualnej i smakow
W ofercie także kursy dla profesjonalistów