Opis szkolenia:
Szkolenie dla profesjonalnych kucharzy z Mistrzem Świata Sushi – World Sushi Cup Japan 2015 – Alon Than.
Program szkolenia:
2x8h z przerwą na lunch (dzień 1 – 10:00-18:00, dzień 2 – 9:00-17:00)
• Krótki wstęp do Edo sushi i sushi współczesnego – fusion – teoria
• Powtórzenie gotowania ryżu i technik krojenia ryb – praktyka
• Wprowadzenie do techniki krojenia i podawania sashimi – praktyka
• Technika wykonania chirashizushi – tzw. sushi rozrzucone – praktyka
• Technika wykonania temari sushi – praktyka
• Techniki cięcia liści bambusa sasagiri – praktyka
• Pokaz robienia Edo sushi tradycyjnego z komentarzem – pokaz
• Praca w grupach – stworzenie tradycyjnego zestawu Edo sushi – praktyka
• Oshizushi / hakozushi
• Wstęp do kazarisushi – sushi ozdobne – teoria / pokaz
• Praca w grupach – kazari sushi – praktyka
• Techniki maki sushi (makizushi) – doskonalenie – pokaz i praktyka
• Praca w grupach – maki sushi – praktyka
• Inne dania w barach sushi – praktyka
Po ukończeniu całego cyklu szkoleń i zdanym egzaminie podczas szkolenia 3.0, uczestnicy otrzymują certyfikat wydawany przez Mistrza Świata Sushi – Alona Thana.
Dodatkowe informacje:
• Szkolenie poziom 3 – szkolenie zaawansowane dla osób pracujących w gastronomii
• Zalecamy wygodne obuwie oraz spięcie włosów
• Zalecamy ubranie kitla lub czarnego / białego t-shirtu (można kupić na miejscu t-shirt z logo Ashanti)
• Prosimy o zabranie własnych noży do sushi (można kupić noże na miejscu)
• UWAGA – jeśli nie zbierze się minimalna liczba uczestników na 7 dni przed datą szkolenia, może ono zostać odwołane lub przeniesione na inny termin. Prosimy o wcześniejszą rejestrację
Zapewniamy:
• Dostęp do profesjonalnej sali szkoleniowej, wyposażonej w potrzebny sprzęt oraz surowce
• Skrypt z recepturami
• Fartuch na czas szkolenia
• Kawę, herbatę, wodę dostępne w lobby
• Lunch w każdym dniu szkolenia
• Certyfikat ukończenia szkolenia
• 10% zniżki na produkty zakupione w dniu szkolenia (nie dotyczy towarów objętych promocją)
• 15% zniżki na co trzecie szkolenie (nie dotyczy kursów finansowanych ze środków publicznych; zasady przyznawania rabatu znajdują się w Regulaminie zakupu szkoleń oraz warsztatów, §4 )
Szkolenie poprowadzi:
Alon Than – Mistrz Świata Sushi z Tokio 2015, twórca konceptów kulinarnych „Izumi Sushi”, „Kago”, „Matcha Bistro & Bar” oraz „Omakase by Alon” – pierwszej restauracji serwująca Edomae sushi tylko i wyłącznie w formie omakase.
Jest mistrzem sushi z 20-letnim doświadczeniem, choć sam skromnie powtarza, że sushi trzeba uczyć się całe życie.
Adres:
Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej ASHANTI
ul. Sienkiewicza 82/84
90-318 Łódź
Oznaczenie poziomu szkolenia:
Poziom 1 – szkolenie dla osób rozpoczynających swoją przygodę z różnych dziedzin sztuki kulinarnej
Poziom 2 – szkolenie dla osób, które zajmują się zawodowo tematem, oraz amatorów chcących rozwijać swoją wiedzę i umiejętności praktyczne na poziomie profesjonalnym
Poziom 3 – szkolenie zaawansowane dla osób pracujących w gastronomii
Poziom 4 – szkolenia dla profesjonalistów z ekspertami oraz trenerami zagranicznymi