image

Kursy dla pasjonatow i amatorow podzielona na kurs I i drugiego stopnia 

Program warsztatów sushi I stopnia:

  1. Wprowadzenie:

    • Specyfika kuchni japońskiej.
    • Porównanie do innych kuchni wschodnich.
    • Zasady japońskiej sztuki kulinarnej.
  2. Historia powstania sushi.

  3. Surowce:

    • Dokładne omówienie składników, w tym lokalnych zamienników:
      • Ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd.
  4. Przygotowanie surowców:

    • Sprawianie i krojenie ryb i owoców morza.
    • Krojenie warzyw.
  5. Przygotowanie składników przetworzonych:

    • Gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu.
    • Smażenie omletu tamago.
  6. Pokaz przygotowywania sushi:

    • Nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirashi.
  7. Trening uczestników:

    • Samodzielne przygotowanie poszczególnych form sushi.
  8. Komponowanie zestawów sushi.

  9. Dobre maniery przy japońskim stole.

  10. Degustacja.

Program warsztatów robienia sushi II stopnia:

  1. Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej.

  2. Surowce – rodzaje i przygotowanie:

    • Mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago.
    • Ikry: ikura, tobiko, masago.
    • Tofu smażone: aburaage, inari.
    • Sosy: unagi kabayaki, teriyaki.
  3. Przygotowanie półproduktów:

    • Soboro, ajitsuke kanpyo, ajitsuke shitake, tempura.
  4. Ćwiczenia:

    • Gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura, shake yaki, paradiso).
  5. Planowanie kompozycji wizualnej i smakow

W ofercie także kursy dla profesjonalistów

 

Oceń to miejsce i napisz recenzję!

Twoja ocena

angry
crying
sleeping
smily
cool
Przegląd

Zalecamy by Twoja recenzja miała conajmniej 140 znaków

image

Dodatkowe informacje

  • Miejscowość:Warszawa
    image