Opis warsztatów
Polacy pokochali sushi – najpopularniejsze danie japońskiej kuchni. Cenimy to danie za smak, wartości odżywcze, różnorodność dodatków. Przygotowanie sushi może być również doskonałym pretekstem do spotkań ze znajomymi. W trakcie warsztatu nauczycie się samodzielnie przygotowywać sushi, poznacie tajniki i sztuczki dzięki, którym bez problemu wykonacie je w domu. Gwarantujemy doskonałą zabawę i pyszne sushi.
Warsztaty poprowadzi Dorota Puć-Pietrzykowska, autorka Pracowni Kulinarnej. Z gastronomią zawodowo związana ponad 10 lat. Pracowała w londyńskiej restauracji Heddon Street Kitchen Gordona Ramseya, odbyła staż w Atelier Amaro, prowadziła własną restaurację. Sztuki robienia sushi uczyła się od samego Alona Than (World Sushi Champion – Japan 2015). Kuchnia to pasja, która towarzyszy jej od najmłodszych lat. Wciąż poszukuje inspiracji i możliwości rozwoju, w czym pomagają jej podróże. Każdemu z wyjazdów towarzyszy ciekawość smaków. Najwięcej przyjemności czerpie z kuchni azjatyckich oraz śródziemnomorskich. Smak, zdrowie i piękno to trzy filary, o które się troszczy, budując jakość swojej kuchni.
W trakcie warsztatu przygotujemy wspólnie ryż do sushi, zalewę do ryżu, dowiecie się, jak przygotować poszczególne dodatki. Poznacie również historię sushi i jego rodzaje. Na koniec warsztatów czeka nas wspólna uczta z własnoręcznie przygotowanego sushi. Efekty swojej pracy możecie również zabrać do domu.
WSTĘP:
- Omówienie produktów potrzebnych do przygotowania sushi.
- Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi.
- Nauka gotowania ryżu, przyrządzanie: futomaków, uramaków, hosomaków.
MENU:
- hosomaki z ogórkiem i sezamem/rzodkwią marynowaną (kappa maki, oshinko maki)
- futomaki z krewetką w tempurze (krewetka w tempurze, spicy mayo, por, ogórek, sałata)
- futomaki z pieczonym łososiem (łosoś/mango/sałata/ogórek/sos kabayaki)
- uramaki z łososiem (surowy łosoś/awokado/ ogórek/serek Philadelphia/tobiko)
- uramaki z krabem (surimi/ogórek/tykwa/oshinko/serek Philadelphia/sezam)